Kaip veikia blockchain technologija?

pagal | 2022 28 gruodžio

Blokų grandinė yra revoliucinė technologija, galinti sukelti revoliuciją daugelyje pramonės šakų ir atverti galimybes naujoms įmonėms. Paprasčiausia forma blokų grandinė – tai paskirstytosios knygos technologija, kuri leidžia vykdyti saugius ir skaidrius tarpusavio sandorius. Ją galima naudoti skaitmeniniam turtui, pavyzdžiui, kriptovaliutai, akcijoms, obligacijoms, draudimo polisams, aktams ir kitiems duomenims, saugoti, valdyti, sekti ir apsaugoti.

Kas yra blokų grandinė?

Savo esme blokų grandinė yra bendra viešoji knyga, kurioje visos dalyvaujančios šalys gali saugiai saugoti informaciją be trečiųjų šalių tarpininkų ar centralizuotų serverių. Sandoriai registruojami duomenų blokuose, vadinamuose „blokais”, kurie grandininiu būdu sujungiami naudojant kriptografiją. Kiekviename bloke pateikiama išsami informacija apie kiekvieną sandorį, įskaitant siuntėjo ir gavėjo adresą ir sandorio sumą. Be to, kiekviename bloke yra ankstesnio grandinės bloko kriptografinis hash, taip sudarant nenutrūkstamą įrašų grandinę, dar vadinamą „blokų grandine”.

Blokų grandinės saugumas grindžiamas dviem koncepcijomis: decentralizacija ir konsensuso algoritmais. Decentralizuotas pobūdis pašalina bet kokią vieno nesėkmės taško galimybę, nes kontrolės nevykdo joks vienas subjektas ar grupė. Be to, konsensuso algoritmai atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant, kad visi į blokų grandinę įtraukti sandoriai būtų galiojantys, nes prieš juos patvirtinant sandorių blokuose reikalaujama visų dalyvių patikros. Apskritai yra du pagrindiniai sutarimo algoritmų tipai, naudojami blokų grandinės tinklams apsaugoti: darbo įrodymas (PoW) ir statymo įrodymas (PoS).

Kaip veikia blokų grandinė?

Kai naudotojai atlieka sandorius fiat valiuta arba kriptovaliuta blokų grandinės tinkle, jie sukuria vadinamąjį „sandorį” – tai apima pinigų siuntimą kitam naudotojui arba mokėjimą už prekes ar paslaugas internetu. Visus sandorius tam tikrame tinkle turi patvirtinti kalnakasiai, kurie naudodami kompiuterinę įrangą atlieka sudėtingus matematinius skaičiavimus, kad patikrintų jų tikslumą ir teisėtumą, ir tik tada sandoris gali būti įtrauktas į tinklo paskirstytąją knygą (kuri saugoma keliuose kompiuteriuose). Kai kalnakasiai patikrina sandorį, jis įtraukiamas į dabartinį tos grandinės bloką – taip sukuriamas nekintamas įrašas, kurio negalima pakeisti ar juo manipuliuoti nepanaikinus kiekvieno vėlesnio prie jo prijungto bloko.

Blokų grandinės technologijos privalumai

Blokų grandinės technologijos užtikrinamas nekintamumas daro ją patrauklią, nes ji užtikrina nepatikimą vertės perdavimą tarp šalių, nereikalaujant, kad jos pasitikėtų viena kita, kad jų informacija ir (arba) turtas išliktų saugūs. Dėl to ji tinka tokioms taikomosioms programoms kaip mokėjimų sistemos, kuriose naudotojai visiškai nepasitiki savo kontrahentais, tačiau jiems reikia finansinio saugumo nuo piktavalių, bandančių manipuliuoti arba pavogti iš jų lėšas tradiciniais centralizuotais metodais, pavyzdžiui, bankų ar mokėjimo procesorių, kurie yra pažeidžiami taikiniai dėl to, kad pasikliauja vieninteliu nesėkmės tašku. Be to, dėl savo decentralizuoto pobūdžio ji leidžia vykdyti skaidresnes operacijas, nes visi blokuose saugomi įrašai yra viešai prieinami, o tai didina bet kokio konkretaus susitarimo šalių atskaitomybę – jos gali geriau matyti operacijas, vykdomas naudojant jų lėšas ir (arba) turtą, net jei jos vykdomos nuotoliniu būdu, o tiesioginė sąveika tarp jų nėra būtina, kad ši veikla vyktų sėkmingai!

Galimybė asmenims ir (arba) organizacijoms kurti išmaniąsias sutartis taip pat labai naudinga naudojant blokų grandinės tinklus; šios sutartys leidžia vartotojams nustatyti iš anksto nustatytas taisykles, kurių būtina laikytis prieš įvykstant tam tikriems įvykiams ir (arba) veiksmams – taip panaikinama didelė su susitarimais susijusi rizika, nes jos užtikrina, kad abi šalys gaus tai, kas joms buvo pažadėta, kai bus įvykdytos iš anksto nustatytos sąlygos, nepriklausomai nuo to, ar jos nuspręs visiškai nepasitikėti viena kita! Galiausiai, kadangi sandoriai vykdomi tiesiogiai „peer-to-peer” (P2P) principu, nereikia jokių tarpininkų, todėl gerokai sumažėja išlaidos, susijusios su tarpininkais, kurie paprastai imtų didelius mokesčius už savo dalyvavimą; dėl to šia technologija sukurtos programos tampa ypač patrauklios atliekant tarptautinius mokėjimus, nes jų sandorių išlaidos yra mažos, palyginti su tomis, kurios patiriamos naudojant tradicines bankų įstaigas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *