Kokia jūsų automobilio vertė?

pagal | 2022 11 liepos

Automobilio vertę įtakoja daug veiksnių. Vieni daugiau, o kiti mažiau, bet sunku rasti du automobilius, kurie turėtų identišką vertę. Net pavieniai įbrėžimai ant automobilio kėbulo gali daryti įtaką jo vertei.

Labiausiai vertės klausimas aktualus tiems, kurie ketina parduoti savąjį automobilį. Nors jis vienodai svarbus ir jį perkantiems, ar tai automobilių supirkėjai ar paprasti vairuotojai. Nustatyti kuo tikslesnę automobilio vertę yra svarbu visiems. Taip veikia bet kokia rinka, ne išimtis ir automobilių.

Iš anksto įvertinti automobilį yra labai sunku. Net daugiausia patirties sukaupę supirkėjai neapžiūrėję automobilio negali jo įvertinti tiksliai. Jie gali tik pagal pagrindinius kriterijus pasakyti apytikslę kainą, bet ją vis tiek turės patikslinti mašinos apžiūros metu.

Automobilio vertė priklauso nuo įvairių detalių. Kai kurios jų svarbesnės vieniems pirkėjams, kai kurios – kitiems. Čia pabandysime jas išrikiuoti eiliškumu pagal svarbą ir trumpai kiekvieną jų aprašyti.

Markė

Automobilio vertę labiausiai įtakoja automobilio markė. Mercedes yra brangesnis už Mazdą, o Porche – už Opel. Vien pamatę parduodamo automobilio markę, pirkėjas ar supirkėjas jau galės pradėti vertinti galimą jo vertę.

Modelis

Sunku nustatyti tikslią kainą, jei žinai automobilio markę, bet nežinai jo modelio. Kai kurių markių automobilių modeliai gali būti senesni ir todėl pigesni už kitų markių automobilių modelius, net jei pirmoji markė yra vertingesnė už antrąją. Markė ir modelis – pasako daugiausia apie automobilio vertę.

Pagaminimo metai

Automobilio „gimimo data“ – trečias pagal svarbumą kriterijus. Kuo automobilis senesnis – tuo jis mažiau vertas, nes labiau nusidėvėjęs.

Darbinis tūris

Natūralu, kad kuo didesnis automobilio darbinis tūris, tuo labiau jis bus vertinamas. Tai – ne pats svarbiausias vertinimo kriterijus, bet kai kuriems pirkėjams tai gali būti išskirtinai svarbu.

Kuro tipas

Ar automobilis yra varomas benzinu ar dyzeliu? O gal dujomis arba elektra? Tai iš dalies nusako automobilio aptarnavimo kaštus, nes vieni degalai yra pigesni už kitus. Tai gali smarkiai įtakoti automobilio kainą.

Kėbulo būklė

Niekas nenorės mokėti daug už automobilį, kurio kėbulas yra pažeistas ar sumaitotas. Daužti automobiliai, net jei jie yra techniškai nepriekaištingi, turi mažesnę vertę. Kuo kėbulas labiau pažeistas, kuo prasčiau jis atrodo ir kuo daugiau darbo jo korekcijos reikalaus, tuo mažesnė bus automobilio vertė.

Gedimų skaičius ir rimtumas

Kiekvienas automobilio gedimas yra pataisomas, kaip ir kiekvienas įlenkimas kėbule ir ištiesinamas. Bet faktas tas, kad tai kainuoja pinigų, kuriuos neišvengiamai reikės atimti iš kainos, mokamos už automobilį. Kuo gedimų daugiau ir kuo jie rimtesni – tuo mažesnę kainą pirkėjas bus pasirengęs mokėti.

Automobilio išvaizda

Ne pats svarbiausias kriterijus, bet vis tiek įtakojantis automobilio vertę. Kaip atrodo transporto priemonė – jos išorė ir vidus – gali paveikti ir subjektyvų automobilio kainos suvokimą. Norite parduoti automobilį brangiau? Pasirūpinkite, kad jis atrodytų taip, kaip ir turi atrodyti parduodamas automobilis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *