Mokslinių tyrimų laivo statyba

pagal | 2014 25 lapkričio

Klaipėdos universitetas ir UAB Vakarų Baltijos laivų statykla 2012 metų lapkričio 15 dieną pasirašė mokslinių tyrimų laivo projektavimo ir statybos sutartį.

Laivo projektavimas ir statyba finansuojami iš projekto „Jūrinio slėnio branduolio sukūrimas ir studijų infrastruktūros atnaujinimas (JŪRA)“ lėšų (2007-2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programos 1 prioritetas „Ūkio konkurencingumui ir ekonomikos augimui skirti moksliniai tyrimai ir technologinė plėtra“), sutarties kaina yra 33,5 mln. litų.

Naujai statomas Mokslinių tyrimų laivas yra sudėtinė Jūrinio slėnio branduolio kūrimo dalis. Numatoma, kad laivas bus naudojamas tiek moksliniams tikslams, tiek įvairių jūrinio sektoriaus veiklų poreikiams tenkinti: vykdyti jūrinės aplinkos monitoringą, žuvų išteklių tyrimus, reaguoti į taršos incidentus, vykdyti palaidoto cheminio ginklo rajonų taršos monitoringą ir kita. Šis laivas prisidės prie jūrų ūkyje planuojamų stambių infrastruktūros projektų bei, valstybės mastu, padės įgyvendinti ES jūrų politikos siekius.

2013 metų kovo mėnesį buvo atlikti laivo modelio bandymai, o liepos pabaigoje – pradėti korpuso gamybos darbai.

blokai_ir_grandblokai


Laivo korpuso statybos ir surinkimo technologiją yra tokia: laivas yra statomas atskiromis dalimis, kurias sudaro sekcijos, blokai ir grandblokai (paveikslėlyje Grand Unit).

Blokai ir sekcijos yra statomi atskirai, vėliau jungiami į vadinamus „grandblokus“. Pagaminti grandblokai yra paruošiami dažymui, nudažomi, instaliuojama laivo įranga ir vėliau jie yra sujungiami. Tuomet yra prijungiama vairinė – blokas nr. 8 ir falškaminas, arba blokas nr. 7. Po to sujungimai paruošiami dažymui, dažomi ir ruošiamasi laivą nuleisti į vandenį. Laivas bus nuleidžiamas plaukiojančio doko pagalba. Po nuleidimo bus instaliuojama likusi įranga, laivas bandomas prie krantinės, atliekami eigos bandymai jūroje ir, jei laivas atitiks visus užsakovo lūkesčius, – laivas bus priduodamas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *